Hur kan du hjälpa till?

Jourtelefon: 072-700 65 00

Första hjälpen

1. Värme

Igelkottar kan lätt bli nerkylda. Fyll en PET-flaska med varmt vatten och trä en strumpa över så att inte igelkotten bränner sig

2. Vatten

När Igelkotten fått upp värmen är det vatten den behöver för att komma igång. Du behöver inte ha bråttom att få i den mat.

3. Mat

Igelkottar kan vara rätt kräsna när det gäller mat. Kattmat är det bästa du kan ge, både torrfoder och blötmat. Du kan göra den aptitligare med äggula om den inte vill äta

Du kan ta hand om en kotte i 48 timmar innan den måste släppas ut där den hittades.

Igelkottsungar och skadade igelkottar kräver ofta mer tid än bara 48 timmar för att klara sig. Kontrollera att mamman inte är i närheten, börja med att ge igelkotten värme och skydd, gärna där den är och ring sedan till oss.

Kom ihåg att vilda djur, vuxna och ungar endast får hållas i fångenskap i max 48 timmar utan tillstånd från Länsstyrelsen/Naturvårdsverket. Om tillvaratagna djur behöver längre vård än 48 timmar skall djuren alltså lämnas till godkänd rehabiliteringsanläggning. Var dessa finns kan Länsstyrelsen i länet informera om.

Om du behöver råd eller hjälp ring:

072-700 65 00

Vuxna igelkottar

Vuxna igelkottar kan matas med kattmat som ev. kan blandas med en LITEN mängd havregryn. En vuxen igelkott kan äta mycket under en natt, upp till 2 hg foder. Såväl torrfoder som blötfoder (burkmat) går bra att ge.

Tillgång på friskt vatten är nödvändigt. Mjölk får inte ges eftersom igelkottar inte tål
laktosen i mjölken.

Försök aldrig att tvångsmata en vuxen igelkott som inte själv vill äta. Tvångsmatning
innebär en svår stress för vuxna igelkottar. Om en igelkott inte vill äta eller dricka kan man istället blanda i honung (om du är inomhus) i mat och vatten för att öka smakligheten och locka igelkotten att äta.

Igelkottungar

Igelkottungar kan tas om hand om mamman har hittats död. Observera att mamman inte alltid sover hos sina ungar. Att hitta ungar utan mamma är alltså inte det samma som att ungarna är övergivna. Det är alltså viktigt att säkerställa att mamman inte är vid liv innan man tar sig an ungarna.

Torrår är speciellt problematiskt för övergivna ungar då de varken får tillgång till mjölk från mamman eller daggmask.

Övergivna ungar är oftast uttorkade och undertempererade. Ett undertempererat djur har svårt att tillgodogöra sig föda och kroppstemperaturen kan inte regleras om djuret är uttorkat. Därför måste man först ge kroppsvarm vätskelösning via munnen, droppvis mellan framtänderna eller i munvinkeln. 10 % av kroppsvikten ges en gång per timme tills djuret blir aktivt. Använd spruta eller pipett.

Igelkottungar har inte samma sugförmåga som andra däggdjur, så var försiktig så inte för mycket eller att vätska ges för fort då detta kan leda till att vätskan hamnar i lungorna i stället för i magsäcken, vilket leder till lunginflammation och död.

Det är lätt att ungarna blir blöta på hals och mage i samband med matning, om de matas
i ryggläge. Försök i stället att mata dem stående och gärna med någon form av ”haklapp”. Om de blir blöta och kladdiga måste de tvättas med ljummet vatten och torkas för att undvika hudinfektion.

Värme kan tillföras genom att lägga djuren på frigolit med en lampa över, alternativt fylla
en tom 3-liters ”bag-in-box” med varmt vatten och linda in i en handduk. Kontrollera med termometer att det inte blir för varmt.

Nyfödd unge

En nyfödd unge är rosa, har inga taggar eller tänder och ögonen är slutna. Vikt: 10-25 g.

3 veckor gammal

Vid tre veckor är både hud och taggar grå, ögonen är öppna och mer av tänderna syns. Igelkotten har nu fått lite mer päls. Vikt: 100-130 g.

1 vecka gammal

Vid en veckas ålder är huden rosa/grå och taggarna vita/grå. Tänder/ögon saknas fortfarande. Vikt: 30-50 g.

4 veckor gammal

Vid fyra veckor gammal har igelkotten tjock päls och är dessutom fulltandad. Vikt: 140-180 g.

Bild saknas

2 veckor gammal

Vid två veckor är huden grå, lite päls börjar växa ut och taggarna är vita/grå. Tänder och ögon börjar skönjas. Vikt: 60-80 g.

Fullvuxen

En fullvuxen kotte bör väga över 600 g på hösten för att klara övervintringen

Viktig information

Hygien

Igelkottar kan bära på smittor som salmonella och MRSA. Det är därför oerhört viktigt med hygien om du behöver hantera en igelkott. Latexhandskar, handsprit och ytdesinfektion är bra att ha nära till hands

Mata ej med mjölk eller honung

Mjölk kan vara direkt skadligt för igelkottar då deras magar inte kan inte kan smälta den.

Sätt aldrig ut vätska med honung i naturen. Honung kan innehålla sporer av Amerikansk yngelröta. Om bina hittar den söta vätskan när de letar nektar kan de smittas. Vid ev. utbrott dödas bina och bihusen och allt i det skall då enligt lag eldas upp.

Flytta brännhögar

När du skall bränna rishögar så flytta riset till en mindre brännhög vid sidan av den stora högen. Kottar älskar nämligen att sova långt ner i rishögar.

Handhavande av vilda djur

Kom ihåg att vilda djur, vuxna och ungar endast får hållas i fångenskap i max 48 timmar utan tillstånd från Länsstyrelsen/Naturvårdsverket. Om tillvaratagna djur behöver längre vård än 48 timmar skall djuren alltså lämnas till godkänd rehabiliteringsanläggning. Var dessa finns kan Länsstyrelsen i länet informera om.

Robotgräsklippare och trimmer

Vanliga skador på igelkottar härstammar från robotgräsklippare och grästrimmer. Det är därför bra att undvika att köra dessa under kvällstid när igelkotten är aktiv.

Skador

För att underlätta för dig att identifiera skador på igelkottar har vi lagt upp en sida med bilder som du kan nå genom att klicka här. Sidan innehåller bilder på skadade djur och kan vara stötande för känsliga personer.